Ο ιατρός

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αντώνιος Λ. Κουτσώνας γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 2001 και σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Άαχεν στη Γερμανία.

Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Άαχεν υπό τον καθηγητή Peter Walter (2008-2013).

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2011 με θέμα την επίδραση της πήξης στον αυτοφθορισμό του μελαγχρόου επιθηλίου σε in vitro μελέτη σε κύτταρα ARPE19.

Συμμετείχε με επιτυχία στις ευρωπαϊκές εξετάσεις Οφθαλμολογίας και έλαβε τον ευρωπαϊκό τίτλο της Οφθαλμολογίας (Fellow of the European Board of Ophthalmology-FEBO) το 2021.

Ερευνητικά ασχολήθηκε με κλινικές έρευνες στον τομέα του γλαυκώματος, της ηλεκτροφυσιολογίας καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης παθήσεων του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.

Συμμετείχε ενεργά σε πλήθος πολυκεντρικών ερευνών για διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, σε αρκετές εκ των οποίων ως κύριος ερευνητής και έχει κατάρτιση στις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε οφθαλμολογικά επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίου φήμης και έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

Εξειδικεύτηκε στην χειρουργική του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς καθώς και στην αντιμετώπιση του καταρράκτη και κατείχε επί σειρά ετών θέση Επιμελητή στο Τμήμα Παθήσεων του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Άαχεν (2014-2022).

Ήταν επί σειρά ετών υπεύθυνος για τις γνωματεύσεις στο εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας της όρασης της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής κλινικής του Άαχεν (2012-2022).

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων του Αμφιβληστροειδούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Άαχεν (2016-2022).

Είναι μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας (Ε.Ο.Ε.) και της Γερμανικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας (Deutsche Ophthalmologische Gesellschaft-DOG)

Επίσης είναι μέλος των:

  • European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS)
  • Association of Ophthalmic surgeons Nordrhein (Vereinigung operierender Augenärzte Nordrhein e.V.)
  • Rhine-Westphalia Ophthalmologists (Verein Rheinisch-Westfälischer AugenärzteV.)
  • German Retina Society (Retinologische Gesellschaft e.V.)
  • Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς (Greek Vitreoretinal Society)

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2200 επεμβάσεις υαλοειδεκτομής (pars plana vitrectomy) για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, 600 επεμβάσεις καταρράκτη και ενδοφακού καθώς και πάνω από 5000 ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις).

Συνεχίζει στα βήματα του πατέρα του, Λάμπρου Α. Κουτσώνα, ως δεύτερης γενιάς οφθαλμίατρος και διατηρεί ιατρείο στην Κηφισιά.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.