Διαθλαστικές ανωμαλίες

Διαθλαστικές ανωμαλίες

Διάθλαση του φωτός αποκαλείται η εκτροπή των ακτινών του φωτός όταν διέρχονται από ένα διαπερατό οπτικό μέσο.

Στο μάτι τα κύρια διαθλαστικά μέσα είναι ο κερατοειδής χιτώνας και ο κρυσταλλοειδής φακός, που επιτρέπουν υπό φυσιολογικές συνθήκες την εστίαση των εικόνων πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Οι καταστάσεις όπου δεν είναι δυνατή η εστίαση πάνω στον αμφιβληστροειδή χωρίς περαιτέρω διόρθωση αποκαλούνται διαθλαστικές ανωμαλίες. Οι πιο συχνές είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Οι ακτίνες του φωτός εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Είτε γιατί ο κερατοειδής έχει αυξημένη καμπυλότητα είτε γιατί το μήκος του οφθαλμού είναι μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Άτομα με μυωπία βλέπουν καλά κοντά αλλά δυσκολεύονται στη μακρινή όραση. Η διάγνωση γίνεται συνήθως στην παιδική ηλικία καθώς τα παιδιά αναφέρουν πως δεν βλέπουν καλά στον πίνακα.

Οι ακτίνες του φωτός εστιάζουν πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Είτε γιατί ο κερατοειδής έχει μειωμένη καμπυλότητα είτε γιατί το μήκος του οφθαλμού είναι μικρότερο του φυσιολογικού.

Οι υπερμέτρωπες έχουν συνήθως πρόβλημα στην κοντινή όραση αλλά ανάλογα με τους βαθμούς της υπερμετρωπίας επηρεάζεται και η μακρινή όραση.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσω της προσαρμογής του φακού να αντισταθμίζουν την υπερμετρωπία. Αυτό οδηγεί όμως συχνά λόγω της ταυτόχρονης σύγκλισης των οφθαλμών σε συγκλίνοντα στραβισμό! Για αυτό το λόγο πρέπει σε παιδιά που εμφανίζουν στραβισμό προς τα έσω να γίνεται πάντοτε διερεύνηση για υπερμετρωπία.

Η επιφάνεια του κερατοειδούς είναι σπάνια απόλυτα σφαιρική και συμμετρική. Οι άξονες του κερατοειδούς έχουν διαφορετική καμπυλότητα με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να εστιάζουν σε περισσότερα του ενός σημεία. Αυτό επηρεάζει την όραση σε όλες τις αποστάσεις. Είναι συχνό φαινόμενο ο αστιγματισμός να συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία.

Με τη πάροδο του χρόνου ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει την ελαστικότητά του και μαζί την ικανότητα προσαρμογής.

Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών και οδηγεί σε σταδιακή δυσκολία και κούραση στο διάβασμα. Οι υπερμέτρωπες συχνά επηρεάζονται πιο νωρίς από τους μύωπες, οι οποίοι πολλές φορές απλά αναγκάζονται να αφαιρέσουν τα γυαλιά τους για να διαβάσουν.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.