Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς

Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς

Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφέρεται μέσω του οπτικού νεύρου για περαιτέρω επεξεργασία της εικόνας στον εγκέφαλο.

Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία απαιτεί μεγάλη κατανάλωση οξυγόνου από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Η σωστή αιμάτωση είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς παρεμποδίζει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να προκαλείται ισχαιμία και οίδημα στον αμφιβληστροειδή.

Διαχωρίζουμε δύο είδη αρτηριακής απόφραξης:

– την απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.

– και την απόφραξη κλάδου αρτηρίας αμφιβληστροειδούς (εικόνα αριστερά).

– Θρομβοεμβολικά επεισόδια

– Φλεγμονή των αγγείων (γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα)

– Τραύματα

– Αρτηριακή υπέρταση

– Αθηροσκλήρυνση

– Κάπνισμα

– Ανδρικό φύλο

– Ηλικία

– Παχυσαρκία

– Σακχαρώδης Διαβήτης

– Παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς

– Υπερλιπιδαιμία

Η αρτηριακή απόφραξη οδηγεί σε μία ανώδυνη μονόπλευρη απώλεια όρασης και σκότωμα στο οπτικό πεδίο. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε περιπτώσεις απόφραξης της κεντρικής αρτηρίας. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις που τμήμα της ωχράς του ματιού αιματώνεται απευθείας από κλάδο της οφθαλμικής αρτηρίας (θηλοωχρική αρτηρία), όπου ενδέχεται να διατηρηθεί ένα μέρος της όρασης.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κατά τον οφθαλμολογικό έλεγχο με τη βυθοσκόπηση, όπου παρατηρείται μερικές ώρες μετά το συμβάν λεύκανση του αμφιβληστροειδούς (λόγω δημιουργίας οιδήματος) καθώς και τυχόν εμβόλα μέσα στα αγγεία που αποφράσσονται.

Σε ακόμα αρχικό στάδιο το οίδημα των έσω στοιβάδων του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αξιολογηθεί αντικειμενικά με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) πριν αυτό γίνει εμφανές με τη βυθοσκόπηση.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γίνει ένας έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και ρύθμιση αυτών εάν βρεθούν παθολογικά ευρήματα.

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει μία 10πλάσια έως 15πλάσια αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού ή εμφράγματος εντός 4 εβδομάδων μετά την απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Ο κίνδυνος είναι μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένος τις πρώτες 7 ημέρες μετά το συμβάν.  

Σε περιπτώσεις φλεγμονής θεωρείται απαραίτητη η αγωγή με κορτιζόνη ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η πρόγνωση είναι δυστυχώς δυσμενής και ειδικά η απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας οδηγεί συχνά στην τύφλωση. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν κλινικές έρευνες που να αποδεικνύουν το όφελος κάποιας συγκεκριμένης θεραπείας.

Σε περιπτώσεις τάχιστης διάγνωσης (μέσα στις πρώτες 4,5 ώρες μετά το συμβάν) υπάρχουν ενδείξεις πως η ενδοφλέβια χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων μπορεί να αποκαταστήσει την αιμάτωση (παρόμοια με περιπτώσεις εγκεφαλικού). Μία πολυκεντρική μελέτη στη Γερμανία σε περίπου 30 κέντρα ενδέχεται να μας παρέχει στο μέλλον περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μέθοδο.

Μία ενδεχόμενη επιπλοκή της αρτηριακής απόφραξης είναι η ανάπτυξη νεοαγγειώσεων, που μπορούν να οδηγήσουν χωρίς θεραπεία σε δευτερογενές γλαύκωμα με δραματική αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και κίνδυνο επώδυνης τύφλωσης. Με τη χρήση Laser (παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία -panretinal laser) μπορούμε να καυτηριάσουμε ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς που πάσχει για να βελτιώσουμε την αιμάτωση του υπόλοιπου ιστού και να αποφύγουμε το σχηματισμό παθολογικών αγγείων.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.