Χαλάζιο

Τι είναι το χαλάζιο;

Στα άνω και κάτω βλέφαρα υπάρχουν πολλοί μικροί αδένες (οι αδένες του Meibom), οι οποίοι εκκρίνουν μία ελαιώδη ουσία που λιπαίνει την επιφάνεια του ματιού και αποτρέπει την εξάτμιση των δακρύων.

Κυρίως σε άτομα με χρόνια βλεφαρίτιδα συσσωρεύονται κρούστες στο βλεφαρικό χείλος, οι οποίες φράζουν τους πόρους αυτών των αδένων με αποτέλεσμα μία διόγκωση του βλεφάρου από την κατακράτηση των εκκρίσεων.

Αυτή η διόγκωση ονομάζεται χαλάζιο και είναι συνήθως ανώδυνη σε αντίθεση με την κριθή (κριθαράκι) που είναι μία επώδυνη βακτηριακή μόλυνση του χείλους του βλεφάρου. Κάποιες φορές βέβαια παρατηρείται και σε χαλάζια επιμόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία και πόνο.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και αποφυγή υποτροπής του χαλαζίου παίζει η θεραπεία της χρόνιας βλεφαρίτιδας. Θέλουμε να μαλακώσουμε και να απομακρύνουμε τις κρούστες από το βλεφαρικό χείλος.

Η υγιεινή των βλεφάρων χρειάζεται συχνή επανάληψη και περιλαμβάνει ειδικές λοσιόν, θερμά επιθέματα, τοπικό μασάζ και πλύσεις με ζεστό νερό. Μικρά χαλάζια μπορούν να υποχωρήσουν σιγά σιγά με σωστή υγιεινή. Σε περιπτώσεις επιμόλυνσης θα χρειαστεί συνήθως και μία τοπική θεραπεία με αντιβιοτικές και κορτιζονούχες σταγόνες.

Μεγάλα χαλάζια, ειδικά όταν δημιουργηθεί κάψα γύρω από τη φλεγμονή, δεν απορροφώνται από μόνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.