Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

Το υαλοειδές σώμα είναι μία διαυγής ζελατινοειδής ουσία, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής κοιλότητας του ματιού. Αποτελείται από περίπου 98% νερό, 2% υαλουρονικό οξύ και ένα τρισδιάστατο δίκτυο ινών κολλαγόνου.

Η σύνδεσή του με τον αμφιβληστροειδή είναι πιο έντονη στην περιφέρεια, στην περιοχή της ωχράς κηλίδας και πέριξ του οπτικού νεύρου.

Σε παιδιά και νεαρά άτομα το υαλοειδές έχει πιο συμπαγή δομή και παρέχει τη δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών προστατεύοντας τις εσωτερικές δομές του οφθαλμού.

Με τη πάροδο του χρόνου το ζελέ αυτό ρευστοποιείται και αποκολλάται σταδιακά από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα οι ίνες κολλαγόνου να “κολυμπούν” στο χώρο δημιουργώντας την αντίληψη κινούμενων σκιών (μυοψίες – “μυγάκια”).

Όταν το υαλοειδές κατά την αποκόλληση του “τραβάει” τον αμφιβληστροειδή (κυρίως στα σημεία πιο έντονης σύνδεσης με τον αμφιβληστροειδή που αναφέρθηκαν παραπάνω) προκαλεί λάμψεις ή αστραπές (τις λεγόμενες φωταψίες).

Είναι σημαντικό να εξεταστεί με βυθοσκόπηση όλη η περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς με μυδρίαση της κόρης για να αποκλειστούν ρωγμές του αμφιβληστροειδούς.

Η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς είναι μία σταδιακή διαδικασία. Από την αρχή των συμπτωμάτων μέχρι την ολοκλήρωση της αποκόλλησης μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ρωγμές του αμφιβληστροειδούς δεν χρειάζεται θεραπεία. Πρέπει όμως να γίνεται ενημέρωση για τα συμπτώματα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς (νέες σκιές, θόλωση της όρασης, αύξηση των φωταψιών) και παρακολούθηση των ασθενών σε τακτικά διαστήματα.

Εάν η θολερότητα του υαλοειδούς δημιουργεί μακροπρόθεσμα έντονη ενόχληση, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αφαίρεσης του υαλοειδούς (υαλοειδεκτομή).

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.