Βυθοσκόπηση

οφθαλμίατρος κηφισιά βυθοσκόπηση

Βυθοσκόπηση

Η βυθοσκόπηση είναι η εξέταση του βυθού του οφθαλμού, του τμήματος δηλαδή του ματιού που βρίσκεται πίσω από τον κρυσταλλοειδή φακό.

Με τη βοήθεια ειδικών φακών (χωρίς επαφή με το μάτι) ο οφθαλμίατρος κατευθύνει το φως της λυχνίας ή του έμμεσου οφθαλμοσκοπίου στο βυθό του ματιού εξετάζοντας το υαλώδες σώμα, τον αμφιβληστροειδή, τα αγγεία, την ωχρά κηλίδα και το οπτικό νεύρο.

Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία αποκόλλησης ή ρωγμών της άκρας περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς, τότε χρησιμοποιείται ένας ειδικός τρικατοπτρικός φακός με επαφή (Goldmann)  

Χωρίς μυδρίαση είναι συχνά δύσκολο να γίνει μία διεξοδική επισκόπηση του βυθού και κυρίως της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς. Σε άτομα με εκ φύσεως μικρή κόρη ή με καταρράκτη είναι μάλιστα ακόμα πιο δύσκολη η εξέταση χωρίς σταγόνες.

Για αυτό το λόγο, ειδικά όταν ο ασθενής αναφέρει κάποια συμπτώματα (φωταψίες, “μυγάκια”) ή όταν υπάρχει ιστορικό διαβήτη, είναι σημαντικό η βυθοσκόπηση να πραγματοποιείται σε μυδρίαση.

Για τη διαστολή της κόρης χρησιμοποιούνται σταγόνες τροπικαμίδης ή μείγμα τροπικαμίδης/φαινυλεφρίνης και απαιτούνται 15 με 20 λεπτά.  Η όλη εξέταση της βυθοσκόπησης διαρκεί λίγα λεπτά. Λόγω της μυδρίασης ο ασθενής θα έχει για κάποιες ώρες ευαισθησία στο φως. Η οδήγηση μετά την εξέταση πρέπει να αποφεύγεται, οπότε συνιστάται η έλευση για τη βυθοσκόπηση χωρίς αυτοκίνητο ή με κάποιον συνοδό.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.