Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα – Τι είναι;

Ο επιπεφυκότας είναι ένας λεπτός χιτώνας, ο οποίος καλύπτει το εξωτερικό μέρος του ματιού. Κάποιες φορές, όταν αυτή η επιφάνεια εκτεθεί σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, τους οποίους ονομάζουμε αλλεργιογόνα, τότε ο οργανισμός μας αντιδρά ενεργοποιώντας ένα μηχανισμό άμυνας.

Η φλεγμονή του επιπεφυκότα που δημιουργείται ως αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης ονομάζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ συχνά συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα).

Υπάρχουν διάφορες μορφές της νόσου ανάλογα με τα αλλεργιογόνα που προκαλούν την αντίδραση:

– Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εξ επαφής είναι μία οξεία αντίδραση που προκαλείται συχνά από την επαφή με κολλύρια, δερματικές αλοιφές ή καλλυντικά.

– Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα οφείλεται στη γύρη και τα αγριόχορτα.

– Η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως συνδέεται αιτιολογικά με την οικιακή σκόνη (ακάρεα), τη μούχλα και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η έντονη φαγούρα στα μάτια και τα βλέφαρα.

Άλλα συμπτώματα είναι τα κόκκινα μάτια, το κάψιμο, το δάκρυσμα, η ευαισθησία στο φως, το πρήξιμο των βλεφάρων και το οίδημα του επιπεφυκότα.

Η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ουσιαστικά κλινική και βασίζεται στα συμπτώματα και το ιστορικό των ασθενών.

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή έχουν μεγάλη διάρκεια, τότε θα πρέπει να γίνεται ένας αλλεργιολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί ποια αλλεργιογόνα προκαλούν την αντίδραση ώστε να απομακρυνθούν.

Η αποφυγή της επαφής με το ή τα αλλεργιογόνα είναι ένα βασικό μέτρο που βοηθάει σε περιπτώσεις αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Δυστυχώς η απόλυτη αποφυγή δεν είναι πάντοτε δυνατή, ειδικά στην εποχιακή μορφή της νόσου.

Συχνές πλύσεις με κρύο νερό, κρύες κομπρέσες, χρήση τεχνητών δακρύων και αντι-ισταμινικά κολλύρια μπορούν να προσφέρουν μία ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Τοπικά στεροειδή (κορτιζονούχα κολλύρια) πρέπει να δίνονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έντονων εξάρσεων και να παρακολουθούνται στενά από το θεράποντα ιατρό.

Σε περιπτώσεις συχνών υποτροπών ή μεγάλης διάρκειας των συμπτωμάτων προτείνεται η χρήση κολλυρίων, τα οποία σταθεροποιούν τα κύτταρα που εκκρίνουν τις ουσίες που προκαλούν τη φλεγμονή (τα λεγόμενα μαστοκύτταρα). Για να δράσουν αυτά τα κολλύρια (όπως π.χ. κολλύρια με χρωμογλυκικό οξύ) αποτελεσματικά, πρέπει να χορηγούνται πριν την έναρξη και καθ‘ όλη τη διάρκεια της αναμενόμενης εποχής της αλλεργίας καθώς η δράση τους δεν είναι άμεση.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.