Κερατόκωνος

Κερατόκωνος

Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες μία ομοιόμορφη καμπυλότητα που επιτρέπει την εστίαση των ακτινών του φωτός επάνω στο κέντρο της ωχράς κηλίδας.

Σε άτομα με κερατόκωνο επηρεάζονται οι δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να χάνει τη σταθερότητά του, να εξογκώνεται και να παίρνει τη μορφή κώνου.

Η σταδιακή παραμόρφωση του κερατοειδούς ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και εξελίσσεται έως τα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής.

Εκτός από γενετικούς παράγοντες, φαίνεται πως και το συχνό τρίψιμο των ματιών όπως σε άτομα με αλλεργίες μπορεί να οδηγήσει σε κερατόκωνο.

Η πάθηση είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη, όμως η εξέλιξη της νόσου μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στα δύο μάτια.

Ασθενείς με κερατόκωνο παρατηρούν μία σταδιακή θόλωση της όρασης η οποία δεν διορθώνεται ικανοποιητικά με γυαλιά. Η μυωπία αυξάνεται, ο αστιγματισμός μεταβάλλεται ακανόνιστα και παρατηρείται μία ευαισθησία στο φως, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Η διάγνωση γίνεται κλινικά με την αξιολόγηση των αλλαγών των τιμών των γυαλιών, την εξέταση του κερατοειδούς με τη λυχνία καθώς και με τη λεγόμενη τοπογραφία του κερατοειδούς που μπορεί να φανερώσει ανωμαλίες της μορφολογίας του.

Σε αρχικά στάδια η όραση βελτιώνεται ικανοποιητικά με τη χρήση μαλακών φακών επαφής, ενώ με την εξέλιξη της νόσου άκαμπτοι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν την όραση.

Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει η δυνατότητα σταθεροποίησης της νόσου με τη θεραπεία διασύνδεσης των δεσμών κολλαγόνου του κερατοειδούς (corneal crosslinking -CXL).

Ενώ σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις κερατόκωνου με ουλές του κερατοειδούς κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.