Υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή)

Υαλοειδεκτομή

Η υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή) είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του υαλοειδούς σώματος. Το υαλοειδές σώμα είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα διαυγές gel, το οποίο είναι σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή.

Σε διάφορες παθήσεις παρατηρούνται αλλοιώσεις του υαλοειδούς σώματος, παθολογικές έλξεις του υαλοειδούς στον αμφιβληστροειδή ή διαταραχές του αμφιβληστροειδούς που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Η υαλοειδεκτομή μας επιτρέπει λοιπόν τόσο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλλοιώσεις του υαλοειδούς (αιμορραγίες, θολερότητες, φλεγμονώδη στοιχεία κ.ά.) όσο και να αποκτήσουμε πρόσβαση για άμεση θεραπεία παθήσεων του αμφιβληστροειδή (αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, οπή της ωχράς, υαλοειδοωχρική έλξη, επαμφιβληστροειδική μεμβράνη, παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κ.ά)

Πριν το χειρουργείο ο ιατρός, αφού αποκτήσει μέσω του ιστορικού και του πλήρους οφθαλμολογικού και διαγνωστικού ελέγχου μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση, αναλύει στον ασθενή την επέμβαση, τον επιδιωκόμενο στόχο, τις πιθανές επιπλοκές και την αναμενόμενη μετεγχειρητική πορεία. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενημερωμένη συναίνεση του ασθενή, στον οποίο δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για ερωτήσεις και επίλυση αποριών.

Η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς σε τοπική αναισθησία με μέθη υπό την επίβλεψη αναισθησιολόγου.

Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί γενική αναισθησία. Επιπλέον, συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Μέσω πολύ μικρών τομών (μικρότερες από ένα χιλιοστό) στο σκληρό χιτώνα του ματιού εισάγονται ειδικά εργαλεία για την αφαίρεση του υαλοειδούς και, ανάλογα την περίσταση, τη μικροχειρουργική αποκατάσταση προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γεμίζει ο οφθαλμός με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό για να διατηρούνται σταθερά τα τοιχώματα και η πίεση του ματιού. Στο τέλος του χειρουργείου τοποθετείται είτε αέριο είτε σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο, υγρό έλαιο σιλικόνης. Η φυσαλίδα αερίου απορροφάται από τον οργανισμό μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες ενώ το έλαιο σιλικόνης πρέπει να αφαιρεθεί σε μία δεύτερη επέμβαση.

Μετά από την υαλοειδεκτομή, όπως γενικά μετά από κάθε ενδοφθάλμια επέμβαση, είναι αναμενόμενο να νιώθετε λίγο πόνο και να έχετε μία αίσθηση ξένου σώματος.

Πρέπει να αποφεύγετε τις δύο πρώτες εβδομάδες το τρίψιμο των ματιών, την έντονη σωματική κόπωση και ειδικά το σκύψιμο και το σήκωμα βάρους.

Ανάλογα την περίσταση, ο ιατρός θα σας εξηγήσει εάν χρειάζεται να διατηρείτε κάποια συγκεκριμένη θέση κεφαλής. Επίσης θα σας ενημερώσει για τις σταγόνες που θα πρέπει να βάζετε καθώς και τα διαστήματα των ελέγχων, τα οποία είναι συνήθως πιο συχνά στις πρώτες δύο εβδομάδες και μετά συνεχίζουν πιο αραιά για συνολικά περίπου 6 εβδομάδες.

Εάν μετά την υποχώρηση των αρχικών συμπτωμάτων νιώσετε ξαφνικά έντονο πόνο, το μάτι σας είναι ιδιαίτερα ερεθισμένο ή παρουσιάσετε απώλεια όρασης, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας.

Η όραση θα βελτιώνεται σταδιακά κυρίως μετά την απορρόφηση του αερίου, ανάλογα βέβαια και με την περίσταση και την προεγχειρητική κατάσταση. Πολλές φορές όμως χρειάζονται αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.