Οπή ωχράς κηλίδας

Οπή ωχράς κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και είναι υπεύθυνη για την ευκρινή κεντρική όραση και κατά κύριο λόγο για την αντίληψη των χρωμάτων.

Κατά τη διαδικασία αποκόλλησης του υαλοειδούς σώματος, το οποίο εκ φύσεως είναι συνδεδεμένο με τον αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς, μπορεί οι ελκτικές δυνάμεις που δημιουργούνται να τραυματίσουν και να ξεκολλήσουν ένα τμήμα ιστού προκαλώντας τη λεγόμενη οπή της ωχράς.

Παλαιότερα διαχωρίζαμε τέσσερα στάδια της νόσου. Συμφώνα με την πιο σύγχρονη κατηγοριοποίηση (Duker, International Vitreomacular Traction Study Group Classification) διακρίνουμε τρία μεγέθη οπής της ωχράς (μικρή έως 250μm, μεσαία 250-400μm, και μεγάλη πάνω από 400μm) καθώς και την παρουσία ή όχι υαλοειδοωχρικής έλξης.

Ανάλογα με το στάδιο και την εξέλιξη της νόσου ποικίλουν τα συμπτώματα.

Οι ασθενείς αναφέρουν μείωση ή και παραμόρφωση της κεντρικής όρασης. Μπορεί να εμφανίσουν ένα κεντρικό σκότωμα, δηλαδή απώλεια του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαβάσουν ή να αναγνωρίσουν πρόσωπα.

Η διάγνωση της οπής της ωχράς κηλίδας μπορεί να γίνει αξιολογώντας τα συμπτώματα και τα ευρήματα της βυθοσκόπησης.

Σε αρχικά στάδια καθώς και για πιο ακριβείς μετρήσεις του μεγέθους της οπής και την αξιολόγηση της υαλοειδοωχρικής έλξης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT).

Η θεραπεία της οπής της ωχράς κηλίδας είναι χειρουργική. Ο ειδικός χειρουργός οφθαλμίατρος θα αφαιρέσει με την επέμβαση της υαλοειδεκτομής το υαλοειδές σώμα για να αποκτήσει πρόσβαση στον αμφιβληστροειδή, όπου θα προχωρήσει σε μικροχειρουργική παρέμβαση στη λεγόμενη έσω αφοριστική μεμβράνη (membrana limitans interna-ILM) και στο τέλος θα εισάγει στο μάτι ένα αέριο μακράς δράσης για να κλείσει η οπή.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποια ενόχληση και ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει ποια παυσίπονη θεραπεία ενδείκνυται. Κατά τον μετεγχειρητικό έλεγχο θα λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες από το ιατρό σας για ποια θεραπεία με σταγόνες ή / και αλοιφή θα πρέπει να ακολουθήσετε. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το κεφάλι προς τα κάτω, κυρίως την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Έτσι το αέριο θα βοηθήσει στο να κλείσει η οπή.

Για όσο καιρό παραμένει αέριο στο μάτι (περίπου δυο με τρεις εβδομάδες) απαγορεύονται αυστηρά τα ταξίδια με αεροπλάνο καθώς και οι εκδρομές σε υψόμετρο, καθώς το αέριο διογκώνεται λόγω της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης με κίνδυνο να αυξηθεί δραματικά η ενδοφθάλμια πίεση.

Κυρίως τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση προσπαθήστε να αποφεύγετε το τρίψιμο του ματιού, το μπάνιο σε πισίνα, την έντονη άσκηση καθώς και την επίσκεψη σε σάουνα. Κατά τη διάρκεια του ντους καλό θα ήταν να μην μπαίνει σαπούνι στο μάτι.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή, η οποία μπορεί να συμβεί μετά κάθε ενδοφθάλμια επέμβαση, είναι μία μόλυνση του εσωτερικού του ματιού, η λεγόμενη ενδοφθαλμίτιδα. Ευτυχώς είναι μία πολύ σπάνια κατάσταση. Αν αισθανθείτε έντονο πόνο ή το μάτι σας είναι ξαφνικά ιδιαίτερα κόκκινο τότε πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα το θεράποντα ιατρό σας.

Επίσης υπάρχει κίνδυνος για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (σε περίπου 1% των περιπτώσεων). Η θόλωση του φακού θα επιταχυνθεί και ενδεχομένως να χρειαστεί νωρίτερα επέμβαση καταρράκτη (σε άτομα που δεν έχουν ήδη υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη).

Η όραση θα βελτιωθεί σταδιακά τους μήνες μετά την επέμβαση, κυρίως μετά την απορρόφηση του αερίου. Στόχος της επέμβασης είναι η ανατομική αποκατάσταση της οπής για να μπορέσει να βελτιωθεί η όραση και να υποχωρήσουν οι παραμορφώσεις.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.