Γλαύκωμα

Γλαύκωμα

Ο όρος γλαύκωμα συνοψίζει ένα σύνολο παθήσεων που οδηγούν σε σταδιακή βλάβη του οπτικού νεύρου με προοδευτική απώλεια της όρασης και του οπτικού πεδίου.

Αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χρόνιου γλαυκώματος είναι πως δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, όταν η βλάβη είναι ήδη μη αναστρέψιμη.

Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη της νόσου, ειδικά σε άτομα με γνωστό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του γλαυκώματος είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Η ρύθμιση της πίεσης είναι ο επιδιωκόμενος στόχος της αντιγλαυκωματικής θεραπείας.

Το επιθυμητό όριο της πίεσης διαφέρει ανάλογα με τη μορφή του γλαυκώματος, το στάδιο της νόσου και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ματιού και ανθρώπου.

Ο καθορισμός μάλιστα αυτού του ορίου αποτελεί μαζί με την έγκαιρη και σωστή διάγνωση τους βασικούς πυλώνες στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Περαιτέρω σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η αυξημένη ηλικία, η κληρονομική προδιάθεση, η φυλή, η μυωπία, οι αιμορραγίες του οπτικού δίσκου και το σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης.

  • το χρόνιο πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος γλαυκώματος, έχει ως χαρακτηριστικό την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση και δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο όταν η βλάβη του οπτικού νεύρου έχει προχωρήσει ιδιαίτερα. Μια σπανιότερη μορφή γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας είναι το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης: εδώ παρατηρούνται αλλοιώσεις του οπτικού νεύρου παρόλο που η πίεση είναι φαινομενικά φυσιολογική.
  • το γλαύκωμα κλειστής γωνίας (οξύ ή χρόνιο) εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με υψηλή υπερμετρωπία και ρηχό πρόσθιο θάλαμο. Ειδικά το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να προκαλέσει αφόρητους πόνους λόγω της ξαφνικής, ραγδαίας αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για να αποφευχθεί η τύφλωση.
  • το συγγενές γλαύκωμα εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.
  • το δευτερογενές γλαύκωμα παρατηρείται σαν συνέπεια κάποιου άλλου οφθαλμολογικού προβλήματος. Χρόνιες ενδοφθάλμιες φλεγμονές, εκτεταμένη χρήση σταγόνων κορτιζόνης, τραύματα, νεοαγγείωση λόγω παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροπάθειας είναι κάποιες από τις αιτίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο η υψηλή πίεση όσο και το αίτιο που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.
  • Βυθοσκόπηση

Με τη βοήθεια ειδικών φακών και της εξεταστικής λυχνίας αξιολογείται ο βυθός του ματιού και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά της οπτικής θηλής (μέγεθος, χρώμα, ιδιότητες της κοίλανσης, αιμορραγίες, αλλοιώσεις των οπτικών ινών).

  • Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης

Η αξιολόγηση της τιμής της ενδοφθάλμιας πίεσης σε συνδυασμό με τα ευρήματα της βυθοσκόπησης είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη διάγνωση της νόσου όσο και για την

  • Εξέταση των οπτικών πεδίων
  • Φασματική τομογραφία οπτικής συνοχής

Καθώς το γλαύκωμα είναι μία χρόνια νόσος, απαιτείται μία μακροχρόνια παρακολούθηση και σωστή ενημέρωση των ασθενών.

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και η αποφυγή μεγάλων βραχυχρόνιων αλλά και μακροχρόνιων διακυμάνσεων της πίεσης.

Μία φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια μπορεί να μειώσει στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεσματικά την πίεση.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού ενδεχομένως όμως να χρειαστεί μία επεμβατική προσέγγιση. Είτε με χρήση Laser είτε με χειρουργική επέμβαση.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.