Επιωχρική μεμβράνη

Επιωχρική μεμβράνη

Το κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, η ωχρά κηλίδα, είναι υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων.

Η επιωχρική μεμβράνη είναι ένας ινώδης ιστός (σαν σελοφάν) που σχηματίζεται πάνω στην ωχρά κηλίδα.

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις του οφθαλμού, οι οποίες ευνοούν τη δημιουργία επιωχρικής μεμβράνης, όπως η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, η αποκόλληση ή ρωγμές του αμφιβληστροειδούς, αιμορραγίες του υαλοειδούς, φλεγμονές κ.ά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Τότε χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής μορφή, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Με τη πάροδο του χρόνου η επιωχρική μεμβράνη εξελίσσεται, μεγαλώνει και μπορεί να δημιουργήσει έλξεις στην υποκείμενη ωχρά κηλίδα, οδηγώντας σε μείωση της όρασης. Χαρακτηριστικό επίσης σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση της εικόνας με αποτέλεσμα ευθείες γραμμές να φαίνονται καμπύλες, στραβές. Οι παραμορφώσεις, οι λεγόμενες μεταμορφοψίες, μπορούν να διαγνωστούν σε αρκετά αρχικό στάδιο και να παρακολουθηθεί η εξέλιξή τους με τo διάγραμμα Amsler (εικόνα δεξιά). Κατά τη βυθοσκόπηση παρατηρούνται συχνά στο κέντρο ανακλάσεις του φωτός λόγω της μεμβράνης. Η πιο ευαίσθητη και αντικειμενική όμως μέθοδος διάγνωσης είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), η οποία μας παρέχει μη επεμβατικά μία ιδιαίτερα λεπτομερή απεικόνιση της ωχράς και της επιωχρικής μεμβράνης.

Η επιωχρική μεμβράνη δεν οδηγεί πάντα σε έντονα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί μία παρακολούθηση της πορείας της πάθησης. Εάν όμως η κατάσταση επιδεινωθεί και η μεμβράνη δημιουργεί προβλήματα, τότε θα πρέπει η μεμβράνη να αφαιρείται χειρουργικά καθώς περαιτέρω αναμονή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τελική έκβαση της όρασης.

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μεμβράνης γίνεται με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής). Αφού αφαιρεθεί το υαλοειδές σώμα (το gel του ματιού) τότε ο ειδικός χειρουργός αποκτάει πρόσβαση στην περιοχή της ωχράς και με ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς απομακρύνει τη μεμβράνη (το λεγόμενο peeling). Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της ωχράς και επακολούθως της όρασης γίνεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.