Καταρράκτης

Καταρράκτης

Ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού είναι διαυγής και μας επιτρέπει, μέσω της σύγκλισης των ακτίνων του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, να βλέπουμε τα αντικείμενα με ευκρίνεια.

Ο καταρράκτης είναι μία συχνή πάθηση που οδηγεί σε σταδιακή θόλωση και απώλεια της διαύγειας του φακού.

Ένα συχνό αρχικό σύμπτωμα είναι μία αυξημένη ευαισθησία στο φως. Αντίθετα διερχόμενα αυτοκίνητα σε νυχτερινή οδήγηση μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση.

Η όραση μειώνεται σταδιακά.

Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν πως βλέπουν καλύτερα χωρίς γυαλιά ενώ παλαιότερα χρειάζονταν γυαλιά. Αυτό εξηγείται από αλλαγές στη διάθλαση του ματιού σε κάποιες μορφές καταρράκτη.

Επίσης η αντίληψη των χρωμάτων μπορεί να επηρεαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διάσημος ζωγράφος Claude Monet, ο οποίος έπασχε από καταρράκτη. Ειδικοί ερευνητές αναλύοντας έργα του (όπως τη Λίμνη με τα νούφαρα) παρατήρησαν τη μεταβολή στη χρήση των χρωμάτων σε σχέση με την εξέλιξη του καταρράκτη του.

Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην αντικατάσταση του θολού φακού.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης o χειρούργος χρησιμοποιώντας υπερήχους θρυμματίζει και αφαιρεί το φακό διατηρώντας ένα μεγάλο μέρος της μεμβράνης (το λεγόμενο περιφάκιο) που τον περιβάλλει. Έπειτα τοποθετείται μέσα στο περιφάκιο ένας νέος συνθετικός ενδοφακός. Ο νέος αυτός φακός είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να παραμείνει εφ’ όρου ζωής στο μάτι.

Ένα ποσοστό ασθενών αναπτύσσει μερικούς μήνες έως κάποια χρόνια μετά από επέμβαση καταρράκτη μία θόλωση του οπισθίου περιφακίου, της μεμβράνης δηλαδή που συγκρατεί τον ενδοφακό.

Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε συμπτώματα παρόμοια με τα αρχικά πριν την επέμβαση καταρράκτη και για αυτό χαρακτηρίζεται και ως δευτερογενής καταρράκτης.

Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να ανησυχήσει τους ασθενείς.

Αντιμετωπίζεται με μία απλή και ανώδυνη θεραπεία με Laser, τη λεγόμενη YAG Laser καψουλοτομή χωρίς να απαιτείται νέα χειρουργική επέμβαση.

Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.