Υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβες στα μάτια

artiriaki-piesi-matia

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ή αλλιώς γνωστή ως αρτηριακή υπέρταση) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια) μέσω των σταδιακών βλαβών που προκαλεί στα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του οργανισμού.

Μπορεί όμως να προξενήσει και προβλήματα στα μάτια, ειδικά εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Βλάβες στις οπτικές ίνες ή αποφράξεις αγγείων στον αμφιβληστροειδή μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Ο βυθός του ματιού είναι ουσιαστικά το μόνο σημείο του σώματός μας, στο οποίο μπορούμε άμεσα και μη επεμβατικά να παρατηρήσουμε και να εκτιμήσουμε την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων.

Κατά τη βυθοσκόπηση μπορούμε λοιπόν να δούμε σκλήρυνση των μικρών αρτηριών του αμφιβληστροειδούς, μεταβολές στα σημεία διασταύρωσης αρτηριών και φλεβών, μικρές αιμορραγίες ή ακόμα και οίδημα της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Όλα αυτά είναι ενδείξεις υπερτασικής αμφιβληστροπάθειας.

Επίσης, με τη φωτογράφιση του βυθού έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τα ευρήματα για καλύτερη αξιολόγηση και μελλοντική σύγκριση.

Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε πως η οφθαλμολογική εξέταση παίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση των ασθενών με υπέρταση με τα διαστήματα να καθορίζονται από τη βαρύτητα και το βαθμό ελέγχου της νόσου.

LinkedIn
Facebook
Twitter