Επιωχρική μεμβράνη
Επιωχρική μεμβράνη
Το κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, η ωχρά κηλίδα, είναι υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων.
Η επιωχρική μεμβράνη είναι ένας ινώδης ιστός (σαν σελοφάν) που σχηματίζεται πάνω στην ωχρά κηλίδα.
Υπάρχουν διάφορες παθήσεις του οφθαλμού, οι οποίες ευνοούν τη δημιουργία επιωχρικής μεμβράνης, όπως η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, η αποκόλληση ή ρωγμές του αμφιβληστροειδούς, αιμορραγίες του υαλοειδούς, φλεγμονές κ.ά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Τότε χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής μορφή, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.
- Συμπτώματα και διάγνωση της επιωχρικής μεμβράνης
- Ποια είναι η θεραπεία της επιωχρικής μεμβράνης;
Η επιωχρική μεμβράνη δεν οδηγεί πάντα σε έντονα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί μία παρακολούθηση της πορείας της πάθησης. Εάν όμως η κατάσταση επιδεινωθεί και η μεμβράνη δημιουργεί προβλήματα, τότε θα πρέπει η μεμβράνη να αφαιρείται χειρουργικά καθώς περαιτέρω αναμονή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τελική έκβαση της όρασης.
Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μεμβράνης γίνεται με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής). Αφού αφαιρεθεί το υαλοειδές σώμα (το gel του ματιού) τότε ο ειδικός χειρουργός αποκτάει πρόσβαση στην περιοχή της ωχράς και με ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς απομακρύνει τη μεμβράνη (το λεγόμενο peeling). Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της ωχράς και επακολούθως της όρασης γίνεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.
Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.