Επέμβαση καταρράκτη
Ο καταρράκτης είναι μία συχνή πάθηση που οδηγεί σε σταδιακή θόλωση και απώλεια της διαύγειας του φακού. Συνήθως είναι μία κατάσταση που παρατηρείται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η θόλωση του φακού μπορεί όμως επίσης να εμφανιστεί ή να επιταχυνθεί μετά από τραύματα και φλεγμονές του οφθαλμού, σε περιπτώσεις παρατεταμένης χρήσης κορτιζόνης ή ακόμα και μετά από επέμβαση υαλοειδεκτομής για χειρουργικές παθήσεις του βυθού του ματιού.
Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην αφαίρεση του θολού φακού και την τοποθέτηση ενός συνθετικού ενδοφακού.
Πριν την πραγματοποίηση του χειρουργείου πρέπει να ακολουθηθεί μία ολοκληρωμένη προετοιμασία για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
- Αρχικά γίνεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και λήψη του ιατρικού ιστορικού καθώς και της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενή. Μία αντιπηκτική αγωγή για παράδειγμα δε χρειάζεται να διακοπεί ενώ μία φαρμακευτική θεραπεία για τον προστάτη ίσως πρέπει να σταματήσει για κάποιες μέρες μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ουρολόγο. Ελέγχεται η οπτική οξύτητα, η πίεση, το πρόσθιο ημιμόριο και ο βυθός του οφθαλμού. Είναι σημαντικό να έχει ο ιατρός μία σφαιρική εικόνα για τυχόν καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τόσο το χειρουργείο όσο και τη μετεγχειρητική εξέλιξη.
- Έπειτα ακολουθεί μία ανοικτή συζήτηση με τον ασθενή για τις προσδοκίες και τις ανάγκες του. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενημερωμένη συναίνεση του ασθενή ή / και των συγγενικών του προσώπων, εάν το επιθυμεί.
- Τέλος προγραμματίζεται μία εξέταση οπτικής βιομετρίας για να προσδιοριστούν οι ακριβείς τιμές του ενδοφακού που θα εμφυτευτεί.
Μετά την προσέλευση του ασθενή ξεκινά η ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων τόσο για τοπική αναισθησία όσο για τη διαστολή της κόρης του ματιού. Μετά από περίπου μισή ώρα μπορεί να ξεκινήσει η επέμβαση.
Στο χειρουργείο βρίσκεται και αναισθησιολόγος για να ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Γίνεται αντισηψία της χειρουργικής περιοχής με ειδικά διαλύματα και κάλυψη αυτής με αποστειρωμένα χειρουργικά πεδία. Με λεπτά εργαλεία γίνονται μικρές τομές στον κερατοειδή. Στον πρόσθιο θάλαμο τοποθετείται ένα ειδικό gel για να το διατηρεί σταθερό.
Έπειτα γίνεται μία κυκλική διάνοιξη της πρόσθιας μεμβράνης του φακού (η λεγόμενη καψουλόρηξη). Ο φακός στη συνέχεια θρυμματίζεται με τη βοήθεια υπερήχων (φακοθρυψία) και αναρροφάται.
Στο τέλος τοποθετείται ο τεχνητός ενδοφακός και γίνεται πλύση του προσθίου θαλάμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται ράμματα. Το μάτι καλύπτεται με γάζα αφού βάλουμε μία αντιβιοτική και κορτιζονούχα αλοιφή.
Είναι αναμενόμενο να νιώθετε μία αίσθηση ξένου σώματος ή να δακρύζετε τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. Πρέπει να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών και την έντονη σωματική κόπωση.
Την ημέρα μετά το χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος μετεγχειρητικός έλεγχος. Ο ιατρός θα σας συνταγογραφήσει σταγόνες, τις οποίες πρέπει να βάζετε συνήθως 5 φορές την ημέρα και θα σας ενημερώσει για τη μετεγχειρητική πορεία και τα διαστήματα των ελέγχων.
Εάν μετά την υποχώρηση της αρχικής ευαισθησίας ξαφνικά νιώσετε έντονο πόνο, το μάτι σας είναι ερεθισμένο ή παρουσιάσετε απώλεια όρασης, τότε ενημερώστε άμεσα το θεράποντα ιατρό σας.
Ένα ποσοστό ασθενών αναπτύσσει μερικούς μήνες έως κάποια χρόνια μετά από επέμβαση καταρράκτη μία θόλωση του οπισθίου περιφακίου, της μεμβράνης δηλαδή που συγκρατεί τον ενδοφακό. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε συμπτώματα παρόμοια με τα αρχικά πριν την επέμβαση καταρράκτη και για αυτό χαρακτηρίζεται και ως δευτερογενής καταρράκτης.
Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να ανησυχήσει τους ασθενείς. Αντιμετωπίζεται με μία απλή και ανώδυνη θεραπεία laser, τη λεγόμενη YAG Laser καψουλοτομή χωρίς να απαιτείται νέα χειρουργική επέμβαση.
Καλέστε μας στο 210 8081216 ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.