Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα: Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα αντιμετώπιση

Ο χειμώνας σιγά σιγά αποχωρεί, η μέρα μεγαλώνει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η διάθεση αλλάζει. Άτομα με αλλεργίες όμως δεν χαίρονται πάντα για την έλευση της άνοιξης. Κόκκινα μάτια, έντονη φαγούρα και δάκρυσμα ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Κάποιες φορές ακόμα και ανεξάρτητα από την εποχή.

Τι είναι όμως η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Ο επιπεφυκότας είναι μία λεπτή διάφανη μεμβράνη, η οποία καλύπτει το εξωτερικό μέρος του ματιού. Κάποιες φορές, όταν αυτή η επιφάνεια εκτεθεί σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, τους οποίους ονομάζουμε αλλεργιογόνα, τότε ο οργανισμός μας αντιδρά ενεργοποιώντας ένα μηχανισμό άμυνας και εξουδετέρωσης των ξένων αυτών παραγόντων.

Η φλεγμονή του επιπεφυκότα που δημιουργείται ως αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης ονομάζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ συχνά συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα).

Ποια είναι τα αίτια της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και τι συμπτώματα προκαλεί;

Υπάρχουν διάφορες μορφές της νόσου ανάλογα με τα αλλεργιογόνα που προκαλούν την αντίδραση:

– Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εξ επαφής είναι μία οξεία αντίδραση που προκαλείται συχνά από την επαφή με κολλύρια, δερματικές αλοιφές ή καλλυντικά.

– Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα οφείλεται στη γύρη και τα αγριόχορτα.

– Η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως συνδέεται αιτιολογικά με την οικιακή σκόνη (ακάρεα), τη μούχλα και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η έντονη φαγούρα στα μάτια και τα βλέφαρα.

Άλλα συμπτώματα είναι τα κόκκινα μάτια, το κάψιμο, το δάκρυσμα, η ευαισθησία στο φως, το πρήξιμο των βλεφάρων και το οίδημα του επιπεφυκότα.

Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

Η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ουσιαστικά κλινική και βασίζεται στα συμπτώματα και το ιστορικό των ασθενών.

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή έχουν μεγάλη διάρκεια, τότε θα πρέπει να γίνεται ένας αλλεργιολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί ποια αλλεργιογόνα προκαλούν την αντίδραση ώστε να απομακρυνθούν.

Η αποφυγή της επαφής με το ή τα αλλεργιογόνα είναι ένα βασικό μέτρο που βοηθάει σε περιπτώσεις αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Δυστυχώς η απόλυτη αποφυγή δεν είναι πάντοτε δυνατή, ειδικά στην εποχιακή μορφή της νόσου.

Συχνές πλύσεις με κρύο νερό, κρύες κομπρέσες, χρήση τεχνητών δακρύων και αντι-ισταμινικά κολλύρια μπορούν να προσφέρουν μία ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Τοπικά στεροειδή (κορτιζονούχα κολλύρια) πρέπει να δίνονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις έντονων εξάρσεων και να παρακολουθούνται στενά από το θεράποντα ιατρό.

Σε περιπτώσεις συχνών υποτροπών ή μεγάλης διάρκειας των συμπτωμάτων προτείνεται η χρήση κολλυρίων, τα οποία σταθεροποιούν τα κύτταρα που εκκρίνουν τις ουσίες που προκαλούν τη φλεγμονή (τα λεγόμενα μαστοκύτταρα). Για να δράσουν αυτά τα κολλύρια (όπως π.χ. κολλύρια με χρωμογλυκικό οξύ) αποτελεσματικά, πρέπει να χορηγούνται πριν την έναρξη και καθ‘ όλη τη διάρκεια της αναμενόμενης εποχής της αλλεργίας καθώς η δράση τους δεν είναι άμεση.

LinkedIn
Facebook
Twitter