Το υαλοειδές σώμα είναι μία διαυγής ουσία σαν ζελέ, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βυθού του ματιού. Με τη πάροδο του χρόνου το ζελέ αυτό ρευστοποιείται και αποκολλάται σταδιακά από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδούς. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς.
Ως αποτέλεσμα της αποκόλλησης του υαλοειδούς οι ίνες κολλαγόνου αιωρούνται στο χώρο δημιουργώντας την αντίληψη κινούμενων σκιών, τα λεγόμενα “μυγάκια“.
Όταν το υαλοειδές κατά την αποκόλληση του „τραβάει“ τον αμφιβληστροειδή προκαλεί λάμψεις ή αστραπές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς ολοκληρώνεται χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα.
Σε ένα 10% των ασθενών προκαλούνται όμως λόγω της έλξης κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς ρωγμές στον αμφιβληστροειδή.
Πώς αντιμετωπίζονται οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς;
Οι ρωγμές, χωρίς αντιμετώπιση, οδηγούν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και απώλεια όρασης. Παράγοντες κινδύνου είναι η υψηλή μυωπία, προηγηθείσες οφθαλμολογικές επεμβάσεις (π.χ. επέμβαση για καταρράκτη) και ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς στο άλλο μάτι ή στην οικογένεια.
Οι ρωγμές αντιμετωπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με την εστιακή φωτοπηξία με Argon laser (εικόνα). Όταν η ρωγμή είναι όμως πολύ περιφερικά, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον κρυοπηξία της περιοχής. Σκοπός της θεραπείας είναι να δημιουργήσουμε μία ουλή γύρω από τη ρωγμή για να μην μπορεί να εισχωρήσει υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή προκαλώντας αποκόλλησή του.
Και το laser και η κρυοπηξία πραγματοποιούνται σε τοπική αναισθησία χωρίς να χρειαστεί κάποια νοσηλεία.
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής πριν την επέμβαση.
Ανάλογα την περιοχή του αμφιβληστροειδούς που θα εφαρμοστεί το laser ή η κρυοπηξία, ενδέχεται η επέμβαση να είναι λίγο επίπονη. Μετά τη συνεδρία καλό θα ήταν ο ασθενής να συνοδεύεται, καθώς η κόρη του οφθαλμού θα διασταλεί για τη θεραπεία οπότε δεν επιτρέπεται η οδήγηση για μερικές ώρες.
Το μάτι θα είναι λίγο ερεθισμένο για λίγες ημέρες ενώ για περίπου 7-10 ημέρες καλό θα ήταν να αποφεύγεται το διάβασμα και η ανύψωση βαρών έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ουλοποίησης γύρω από τη ρωγμή.